南烏山の二世帯住宅

間口6M×奥行き22M。東西に細長く、東西両間口方向が好条件である敷地。
周辺環境に応じた開口配置、欠き込まれた形状のテラスにより、プライバシーと採光・通風を両立した。
生活者の意識が自然と緑道に向かうような空間構成。コンクリート打放しの硬質な物質感、光と影の形態、明暗の表情、音の響き、それらの移ろいによる時間感覚。
「古典」に通ずる雰囲気が感じられる建築を目指した。
The house sits on a narrow and long site.
The family living areas were placed at the back side of the each house facing the tree of the pedestrian path.
On the front road side, a certain distance for a buffer to the passer and neighbours was kept by providing the open space that has full width of the site under the cantilever building.
In order to be able to live comfortably without being affected by the change of the neighbour's situation, main openings were set up in consideration of the surroundings, and the terrace covered with glass was suspended in void as a element to incorporate natural light.
The distribution of the brightness and the silhouette of the light shine in the interior are changing variously throughout the year and the day every moment, in response to the angle of the natural light.

  • 2062
  • 13
  • 0
  • いいね
  • クリップ
  • 2062
  • 13
  • いいね
  • クリップ
コンテンツを違反報告する

あなたにおすすめ

関連キーワード

このアイデアを投稿したユーザー

建築士・建築デザイナー

詩的にシンプルな、それでいてユーモラスな建築をつくりたいと考えています。要素を削ぎ落とすのではなく、生活の為の設えがさりげない在り方で生活を彩る、シンプルな家。…

おすすめのアイデア

話題のキーワード